Titan är en mångsidig metall. Den är jordskorpans nionde vanligaste ämne, men har tagit sig ända ut i rymden på grund av egenskaper som låg vikt och hög tålighet. Men den används flitigt även här på jorden, och ofta i nära förhållande till människan. Med tandimplantat kan du till exempel få nya tänder på en timme som kan hålla hela livet – tack vare titan!
Hur används titan?
Titan är en stark metall som tål både hög värme och syror. Dessutom är den lätt. Därför används metallen ofta för ytbehandlingar inom olika industrier, och för sig själv eller blandad med andra ämnen i en så kallad legering används den till flera viktiga delar inom rymdteknik och flygplanstillverkning.
Titan och människokroppen
Titan funkar även bra ihop med människokroppen eftersom kroppen inte stöter bort titanet. Därför kan du som har problem med tandlossning eller saknar tänder få nya tänder på en timme med implantat av porslin och titan. Titan är till skillnad från metaller som nickel också allergivänligt, och används därför i många piercingsmycken.
Titan i rymden
På grund av titanets fördelaktiga egenskaper används metallen till flera av de delar som utgör raketer, farkoster för rymdfärder och expeditioner, satelliter och mycket annat. Bland annat kan titan användas för tankar, delar av motorer, för att hålla fast laster med mer. De extrema förhållanden som råder i rymden, och vikten av att hålla lasten så lättviktig som möjligt, gör att titan lämpar sig extra väl inom rymdtekniken.
Titan har även fått ett annat, kanske mindre väntat, användningsområde inom rymdforskningen. År 2020 designade NASA en ny toalett till en kostnad på över tjugo miljoner amerikanska dollar att skicka upp till deras rymdstation. Toaletten, som tillverkades av titan, var designad för att passa kvinnliga astronauter bättre än de toaletter som dittills funnits att tillgå. NASA valde att tillverka toaletten av titan för att materialet skulle motstå syrorna i de behandlingsmedel som används i rymdtoaletter.
Titan – en av Saturnus månar
Titan är inte bara namnet på en metall utan även på den största av Saturnus åttiotre månar. Månen Titan är intressant för forskare eftersom där finns sjöar av metan på 180 minusgrader, vilket fått vissa att spekulera i att någon form av liv teoretiskt sett skulle kunna finnas där. Titan består också av flera olika bergarter, och har till skillnad från andra månar en egen atmosfär, vilket gör att den omges av ett tjockt dis.