Christer Fuglesang

När det gäller rymdforskning är det ofta länder som USA och Ryssland som nämns. Med tanke på att det är dessa nationer som har råd att lägga enorma anslag till rymdforskningen är det inte så konstigt att det är just de länderna som får mest tid i rampljuset. Samtidigt får vi inte glömma att vi svenskar också har gjort vårt för att föra forskningen framåt på det området. Vi har nämligen haft en astronaut vid namn Christer Fuglesang som har fått den stora äran att åka upp i rymden. Det gör Fuglesang till den kändaste svensken i rymdkretsar – någonsin.

Fuglesang hävdar själv att han länge har velat uträtta uppdraget som astronaut och få se jorden från långt håll. Ändå dröjde det länge innan han skulle få chansen att göra det. Som ung 597px-Christer_Fuglesang_aboard_SSDiscovery,_2006-Dec-11_(NASA_S116-E-05407)fick han en bra start på karriären genom att läsa till civilingenjör på högskola. Därefter specialiserade han sig och doktorerade inom fysik på Stockholms Universitet. Det gav honom en god teoretisk grund att stå på som gjorde att han senare fick möjlighet att bli anställd som astronaut. Efter att ha jobbat som assisterande professor på universitet såg han nämligen till att få uppdrag som en potentiell astronaut för NASA. Till skillnad från Christer behöver du inte forska inom partikelfysik för att ha nytta av en utbildning. Även en projektledarutbildning kan ge dig fördelar på jobbet.

Med tanke på att rymdforskningen omsätter miljarder varje år och innebär big business i ordets alla bemärkelser var det inte en lätt väg fram för Fuglesang. För att bli vald som astronaut krävs det ofta att landet i fråga bidrar till rymdforskningen på ett väsentligt sätt. Med tanke på att Sverige saknar de stora monetära resurserna som andra länder har blev det ofta andra namn som fick gå före i kön vilket frustrerade Fuglesang. Till slut blev det dock hans tur – och Sverige fick sin första astronaut någonsin uppskickad i rymden 10 december 2006.

Därefter har Fuglesang fortsatt att jobba inom akademin och bedriva både forskning och undervisning vid KTH i Stockholm. Han har också blivit en uppskattad föreläsare och åker runt i skolor för att prata om sin rymdvandring samt dyker då och då upp i TV.

Leave a Reply

mts_truepixel