Arbeta som rymdforskare

Intresserad av rymden? Skulle du vilja arbeta med forskning? Då kanske rymdforskare är yrket för dig. Har du bara ett intresse och klarar av att plugga avancerade ämnen på hög nivå har du ett spännande yrkesliv framför dig. Här i Sverige finns några olika utbildningar som tar dig närmre drömyrket som engagerad rymdforskare. Rymdforskningen spänner över ett brett område, och du som utbildar dig kan rikta in dig på ämnen som jordobservationer, rymdfysik, planetologi, astrofysik, rymdmiljön och fundamentalfysik. Utbildningen får du genom universitetsstudier.

Du som vill gå någon form av rymdutbildning kan rikta in dig på norra Sverige. Rymdutbildningarna där ges på plats i Kiruna vid norra Europas enda civila rymdraketbas. Utbildningen ger dig inte bara kunskaper av själva rymden utan du kommer även få en bred naturvetenskaplig och teknisk kompetens. Man kan även välja att läsa civilingenjörsprogrammet i rymdteknik.

schoolboy trying lesson but come to sleep in the home

När du sedan är färdigutbildad finns en mängd olika arbeten och arbetsplatser du kan vända dig till. I Sverige finns exempelvis Rymdstyrelsen, IRF, Institutet för rymdfysik, Rymdbolaget/ESRANGE, Volvo Aero, FOI som står för Totalförsvarets forskningsinstitut och RUAG Space. För dig som vill leta dig utanför Sveriges gränser finns till exempel NASA, ESA, Satellitoperatören SES, VEGA Space i Tyskland och Rutherford Appleton Laboratory.

Även om anslagen för forskning minskar kommer det ändå ständigt ny forskning inom olika ämnen relaterade till rymden. Det kommer alltid att finnas både ett behov och ett intresse av att utveckla och utforska rymden och rymdrelaterade områden. Beroende på inriktningen på din utbildning och det egna intresset kan du vara med och bidra till utvecklingen på olika sätt. Många svenskar som har studerat reser till andra länder för att göra sitt examensarbete och sedan arbeta. Det är ett stort område som bjuder in till spännande upplevelser för den som väljer att ge sig in i det. Somliga arbeten är rent tekniska för att utveckla produkter, andra är undersökande och så finns det skarpa rymdprojekt som många tycker är det mest spännande att arbeta med. Det finns någonting för alla smaker och intressen när det kommer till rymden och rymdforskning.

Leave a Reply

mts_truepixel