Kända astronomer

Rymden har alltid fascinerat människor, och så länge människan har eftersträvat någon form av vetenskap har respektive eras vetenskapsmän försökt förklara astronomiska fenomen.

En av de första som gjorde verkliga vetenskapliga framsteg kring rymden var Nicolaus Copernicus, ett namn som egentligen är en latiniserad form av Mikolaj Kopernik. Copernicus var nämligen polack, född i dåvarande Preussen, år 1473. Copernicus är kanske bäst känd för sin bok Om himlakropparnas kretslopp, där han beskriver hur jorden roterar kring sin egen axel, och att jorden kretsar kring solen. Detta gick stick i stäv med rådande uppfattning, som sade att solen och de andra himlakropparna kretsade kring jorden.

Copernicus verk skulle inspirera en något mer sentida astronom, nämligen Galileo Galilei, som föddes år 1564 i Pisa i Italien. När Galilei fick höra talas om Copernicus verk blev han övertygad om att det var denna världsbild som var den rätta. Galileo hade dock redan innan dess gjort flera upptäckter på egen hand rörande rymden. Han hade bland annat kunnat observera planeten Venus olika faser, kratrarna på månen, Saturnus ringar och fyra av de planeter som kretsar kring Jupiter, som idag är kända som de Galileiska månarna.carl_sagan_planetary_society

En astronom från mer modern tid är Carl Sagan, som föddes i New York år 1934. Sagan är framförallt känd för sina många populärvetenskapliga skrifter, framförallt boken Cosmos från 1980. Sagan har dock inte bara skrivit facklitteratur, utan också skönlitteratur: han är författaren bakom boken Kontakt, som senare blev en film med samma namn. Carl Sagan har också grundat The Planetary Society, som är en ideell organisation som engagerar sig i olika tekniska projekt som har anknytning till bland annat astronomi och planetologi.

Om du eller ditt barn drömmer om att själv bli en astronom som gör lika viktiga upptäckter som de som nämnts ovan, är en bra början att investera i ett teleskop, som ni kan använda för att observera stjärnorna hemifrån. Om du inte har råd med en sådan investering kan det vara en bra idé att se över din ekonomi. Zensum, som är en privat lånerådgivare, kan till exempel omförhandla dina lån till bättre villkor. På det sättet kan Zensum förbättra din privatekonomi så att du kan spara ihop till ett teleskop.

Leave a Reply

mts_truepixel