Rymdforskning i Sverige

Länge har Sverige varit i framkant inom många olika vetenskapliga fält. Nu görs en stor satsning för att sätta Sverige på kartan när det gäller rymdfart och forskning som har med vårt universum att göra. Satsningen går till Kiruna och den svenska rymdbasen Esrange. Generellt sett så sker de flesta forskningsuppdrag på en internationell nivå där många olika länder delar både resultat och omkostnader. Då forskning gällande vårt universum ofta sker med hjälp av stora teleskop eller satelliter och intresserar samtliga länder på jorden är det ett forskningsfält där internationella samarbeten sker.

Kiruna Sveriges rymdcentrum

Nu har Norrbottens länsstyrelse beslutat att gå vidare med satsningen för att kunna skjuta upp mindre raketer och satelliter från rymdbasen Esrange som ligger några mil utanför Kiruna. Tillsammans med företaget SSC och institutet för rymdfysik skjuts nu 7,7 miljoner kronor till projektet och man hoppas nu att mer resurser skall skjutas till från den Svenska staten. Riksdagen kommer att besluta över satsningen någon gång under 2017 och man hoppas att kunna göra Sverige till en kraft att räkna med när det gäller rymdfart och forskning. Om Staten satsar på Esrange så kommer även medelstora raketer och satelliter kunna skjutas upp från Norrland.

Bygg din egen rymdbas hemma

Tycker du att Kiruna ligger lite för långt bort men ändå vill lära dig mer om rymden så kan man enkelt bygga sin egen rymdbas därhemma. Att jobba med former och fantasin är ett både lärorikt och stimulerande sätt att få igång ett barns skaparglädje. På buildor.se hittar du allt du behöver för att kunna bygga din egen Esrange där hemma, kanske får några plaströr agera raketer och en spånskiva blir enkelt till en landningsbana. Det enda som bestämmer vad som kan byggas och inte byggas är fantasin. Hos buildor får du fri frakt och prisgaranti, att handla online har aldrig varit smidigare.

Leave a Reply

mts_truepixel