Att rymdfärder kostar en hel del pengar förstår nog de allra flesta. Frågan är hur många av oss som verkligen inser hur viktiga dessa expeditioner är och kommer att
vara för mänskligheten och vår förståelse av universum och dess outforskade hemligheter. Hittills har människan besökt månen och bedriver rymdforskning från bland annat den internationella rymdstationen ISS.
Att skicka människor längre och längre ut i rymden och samtidigt öka vår förståelse för vårt eget solsystem och universums helhet är något rymdforskningen ständigt strävar efter. Alla olika redskap som utvecklas för rymdfärderna kommer dessutom till praktisk nytta för alla på jorden. Satelliter och GPS är bara några av alla de fantastiska uppfinningar i rymdforskningens och rymdfärdernas kölvatten.
Rymdsonder
Otaliga rymdsonder har lämnat jorden genom åren för att ta reda på mer om planeterna i vårt solsystem, men det finns också ett antal sonder som har fortsatt ut i det som kallas den interstellära rymden. Själva sonden styrs via kontrollpaneler på Jorden och dessa obemannade farkoster samlar viktig information till forskare och vetenskapsmän med fysik och astronomi som huvudämnen. För vanliga människor kan det kännas ouppnåeligt att få vara en del av den forskning och de upptäckter som görs inom rymdforskningens områden. Man kan dock öka sina möjligheter att nå drömyrket genom att träna inför högskoleprovet med hjälp av en effektiv online-utbildning som kallas Högskoleprovsguiden. Här får man bland annat ovärderlig personlig coachning och ökar därmed sina chanser att lyckas nå ett utmärkt provresultat.
Inom ämnet rymdsonder pågår en hel del spännande forskning med rymdfärder av ett alldeles särskilt slag. I september 2018 nådde den japanska rymdsonden Hayabusa 2 den stora asteroiden Ryugu. Efter en över tre år lång resa kunde sonden släppa två små rymdrovers vars uppdrag var att upptäcka den 1 kilometer i diameter stora asteroidens yta. Syftet med den noga planerade sondens arbete var bland annat att fotografera ytan och få reda på mer om universums ursprung. Asteroiden har nämligen funnits sedan vårt eget solsystems begynnelse.
Mars One
Våren 2015 började den långa och utförliga urvalsprocessen till det privata projektet som kallas ”Mars One”. Detta projekt omfattar tidernas mest spännande rymdfärd. De två män och de två kvinnor som har valts ut ska ge sig iväg på en resa utan returbiljett. Färden ska gå till Mars där den första mänskliga kolonin ska startas. Redan 2011 skissades planerna upp och cirka år 2030 ska den första gruppen astronauter skickas upp till den röda planeten och de beräknas landa 2031. Långt tidigare ska dock raketer med förnödenheter, fordon och bostadsmoduler skickas till Mars. Projektet har fått mycket kritik, men fortgår än så länge enligt planen. Vetenskaplig utrustning ska också skickas dit när människorna har kommit på plats och en ny vetenskaplig bas med möjlighet att ta rymdforskningen ännu längre ser dagens ljus på Mars ökenliknande yta.