Studera stjärnor på Kanarieöarna

Kanarieöarna har några av världens bästa och viktigaste internationella teleskop. Astrofysiken fick sin början på Teneriffa (ovanför molnen på 2 390 meters höjd) och var det först teleskopet att studera zodiakens ljus. Åttiotre av åttioåtta konstellationer kan ses från Teneriffa och från berget Teide. Du kan se samtliga konstellationer på vårt norra halvklot samt de flesta konstellationerna från vårt södra halvklot. Det finns många goda skäl att skåda stjärnor på Kanarieöarna eftersom himlen är skonad från ljusföroreningar och ger möjligheten till tydligare observationer.

Stjärnskådning på Teneriffa

Stjärnskådning av himlen över Teides nationalpark är sedan 2014 en erkänd ”Starlight Destination” och har tilldelats denna titel av Starlight Foundation. Det innebär helt enkelt att du kan uppleva förstklassig stjärnskådning på Teneriffa och Teide. Vintergatan består av cirka hundra tusen miljoner stjärnor och kan givetvis ses från Teide. Du kan skåda sydliga stjärnor eller fantastiska meteorregn som exempelvis Geminid, kvadrantiderna och perseiderna.

Camping och stjärnskådning

På Kanarieöarna finns det stjärnskådningsturer du kan delta i, eller så kan du hyra bil och fixa din egen tur. Oavsett vilket kommer du att tälta under de antal dagar som du stannar uppe på berget. Det innebär att du måste ta med mat, vatten och utrustning samt ett utekök (du kan köpa gas i alla järnaffärer). Det är absolut förbjudet att elda uppe på bergen i Kanarieöarna så det är nödvändigt att ta med ett utekök. Astro online säljer utmärkta utekök av hög kvalitet och lång hållbarhet till mycket bra pris. Astro erbjuder ett urval av välkända varumärken såsom olika typer av Trangia stormkök, Primus Mimer Stove kit, PrimeTech Stove Set och Primus Lite Plus Stove System. Givetvis erbjuder Astro sina kunder snabb leverans och 14 dagars öppet köp.

Stjärnskådning på Gran Canaria

Mycket av vad som krävs för att stjärnskåda finns på Gran Canaria. De bästa platserna för att skåda himlen är givetvis uppe i bergen och högt över havet. På grund av att himlen är så enkel att observera på Gran Canaria har astronomin vuxit sig större och fler besökare till Kanarieöarna kommer för att skåda stjärnhimlen. När till exempel stjärnfallen Perseiderna ägde rum samlades hundratals stjärnskådare för att beskåda himlafenomenet.

Observatorier på Kanarieöarna

Några av världens bästa teleskop finns på La Palma. De är belägna på 2 400 meters höjd vid utkanten av nationalparken Caldera de Taburiente.

”Observatorios de Canarias” (OOCC) består av ”Observatorio del Roque de los Muchachos” (ORM) på La Palma samt ”Observatorio del Teide” (OT) på Teneriffa som tillsammans har instrument och teleskop från runt sextio institutioner från över tjugo länder. Dessa utgör de viktigaste observationsanläggningarna för optisk samt infraröd astrofysik (inom EU).

Observatorios de Canarias har i uppdrag att underhålla samt tillhandahålla dessa toppmoderna observationsanläggningar för forskning inom kosmologi och astrofysik. De säkerställer även tillhandahållandet av logistiskt samt tekniskt stöd för internationellt samarbete och har målsättningen att nå en hög internationell rankning. Innan du planerar en resa för att skåda stjärnor på någon av Kanarieöarna behöver du kontrollera att det inte föreligger några tillfälliga restriktioner vid den tid som vill göra ditt besök. Det kan handla om allt från restriktioner på grund av Covid eller andra tillfälliga restriktioner på grund av dåliga väderförhållanden.

Leave a Reply

mts_truepixel