Rymden som inspiration och till nytta på jorden

Rymden är en stor inspirationskälla både för forskare och produktutvecklare av olika slag. Rymdforskningen har kommit till nytta inom väldigt många områden, även på jorden som den från början inte var tänkt att beröra. Vi har både teoretisk och praktisk nytta inom flera områden tack vare den spännande rymdforskningen som hela tiden växer och utvecklas. Idag är det avancerad teknik som tar oss framåt både på jorden och i rymden. Dessutom är rymden en källa till fascination för en stor mängd av jordens befolkning som inte är forskare, och en inspirationskälla vid exempelvis design och heminredning. Rymden är stor, även här på jorden!

Astronaut wearing a plain pressure suit without symbols or insignia against a black background.

Produkter som har kommit till genom rymdforskning är exempelvis pulsmätare, hjärtavläsare och materialet som finns i tempurmadrasser och -kuddar. Även materialet som är stötdämpande i många skor kommer från en teknik som från början var anpassad till astronauter och resor till rymden. Andra praktiska områden som rymdforskningen har bidragit till är att vi idag kan förlita oss till alltmer pålitliga väderprognoser, karttjänster av olika slag, tidssignaler och GPS-signaler. Tack vare rymdforskningen kan du oftast enkelt och säkert hitta fram till en okänd destination med hjälp av en GPS eller telefonens GPS-funktion.

Under 1960-talet blev heminredningen inspirerad av rymden och designen på möbler samt annan inredning hämtade idéer från rymdresorna. Även idag kan man ana rymdtema på en hel del inredning och design, alltifrån tavlor till fototapet och möbler. Periodvis kommer rymdinspirationen in i klädmodet, och när det handlar om böcker och film är rymden alltid ett aktuellt ämne. Idag har vi till och med kommit så långt att turismen har flyttat ut i rymden. 2001 blev den amerikanske affärsmannen Dennis Titov först ut i rymden som turist. Efter honom har flertalet förmögna rymdresenärer gjort nöjesturer ut i rymden.

Rymdforskningen kräver en hel del resurser och är till stor del statligt finansierat i olika länder. I Sverige får skolorna ibland besök av exempelvis forskare från den amerikanska federala forskningsmyndigheten NASA för att få information, kunskap och inspiration till att bland annat forska i området. För att rymdforskningen ska fortgå krävs inte bara ekonomiska resurser, utan även människor som är genuint intresserade och vill lägga ner mycket tid på att utveckla forskningen inom de olika områdena.

Leave a Reply

mts_truepixel