Utbilda dig till rymdforskare

Rymdforskning är ett brett och spännande ämne som ger dig tillräckligt med intellektuell stimulans för att du ska klara dig en livstid. Om du gillar både att brottas med livets stora frågor samt lösa de små problemen i vardagen kan rymdforskning vara något för dig. För att du ska kunna arbeta med ditt drömyrke gäller det dock att du har en gedigen utbildning i grunden. Man with beard a tripod thoughtfullyDet är inte för inte som rymdforskning har kommit att bli en referens för komplicerade och avancerade frågor. Så länge du är beredd att jobba hårt och tänka kreativt behöver det inte stå i vägen för en karriär inom rymdforskning.

I Sverige finns det särskilda utbildningar som låter dig specialisera dig mot rymdforskning. Ett exempel på det är civilingenjörsutbildning vid Luleås tekniska universitet med inriktning mot rymdteknik. Även om det är LTU som står för utbildningen sker mycket av undervisningen i Kiruna. Anledningen är förstås att Kiruna är hem åt rymdstationen Esrange – och det ger studenterna en unik möjlighet att få vistas i en miljö som ligger nära arbetslivet. Den femåriga utbildningen ger dig en utmärkt grund att stå på om du vill fortsätta dina studier med ytterligare fokus på rymden som arbetsfält.

Ett alternativ till att studera rymdteknik är att ägna sig åt något annat ämne som är relevant för rymdforskning. Här är fysik ett bra exempel. Alla som vill jobba med rymden i någon befattning behöver ha åtminstone en grundläggande kunskap om fysik. Om du väljer att gå vidare med ännu mer avancerade studier i ämnet än så är det utan tvekan till din fördel. Här är vår svenske astronaut Christer Fuglesang ett utmärkt exempel. Han tog först en civilingenjörsutbildning för att senare gå vidare med doktorandstudier i experimentell partikelfysik. På så sätt lyckades han visa för NASA att han var tillräckligt kompetent för att få jobba med rymden på heltid.

Att studera fysik är inte bara fördelaktigt om du vill jobba med rymdforskning. Det ger dig också förutsättningar att se vardagliga händelser i ett nytt ljus. Med en naturvetenskaplig utbildning kan du lära dig om alltifrån vilket dieseltrim som fungerar bäst till hur olika stjärnkonstellationer ser ut.

Leave a Reply

mts_truepixel