Hubbleteleskopet

Hubbleteleskopet är ett rymdteleskop som NASA och ESA skickade upp i rymden år 1990. Hubbleteleskopet är ett av de viktigaste instrumenten rymdforskare har för att få veta mer om rymden utanför vår egen planet, och det har bidragit till en mängd ny kunskap inom området.

Anledningen till att Hubbleteleskopet är så viktigt är för att det befinner sig utanför jordens atmosfär. Det ligger för närvarande i en omloppsbana runt jorden ungefär 600 kilometer ovanför dess yta, och detta möjliggör att Hubbleteleskopet kan ta betydligt skarpare bilder av rymden än ett markbaserat teleskop kan.

Hubbleteleskopet har fått sitt namn efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble. Det var dock inte Hubble som först kom på idén att skicka upp ett teleskop i rymden. Det var istället en annan astronom vid namn Lyman Spitzer, som redan år 1946 kom på att man skulle kunna ta bilder med betydligt högre upplösning utanför jordens atmosfär. Anledningen till detta är att ett teleskop på jordens yta störs av ett fenomen som kallas seeing, som är det som får stjärnor att blinka. Seeing beror på atmosfärens turbulenta temperaturskiftningar. Följden av denna upptäckt blev att man år 1966 och 1968 sköt upp två rymdteleskop som använde sig av det ultravioletta spektrumet. Dessa båda rymdteleskop banade väg för Hubble.upgrading_hubble_during_sm1

Ganska snart därefter bestämde man sig för att konstruera ett stort spegelteleskop som skulle skjutas ut i rymden. Något som ytterligare talade för projektet var att de nytillkomna rymdfärjorna möjliggjorde underhåll av teleskopet i rymden, vilket gjorde att man kunde satsa mer pengar på ett dyrt teleskop, som på det sättet fick längre livslängd. Det projekt som NASA tänkt genomföra på egen hand visade sig dock bli svårt att få ihop pengar till, varför de slog sig ihop med ESA och gjorde projektet till ett samarbete institutionerna emellan. Man började till slut tillverkningen av Hubbleteleskopet under 1970-talet, och två decennier senare blev projektet verklighet.

Även om markbaserade teleskop som nämndes ovan inte kan tävla med Hubbleteleskopet när det gäller bildskärpa, måste alla rymdforskare börja någonstans, och ett mindre teleskop som man använder för att observera rymden genom ett fönster i ens sovrum kan så småningom leda till att man håller på med så avancerad rymdforskning att man faktiskt använder sig av Hubbleteleskopet.

Leave a Reply

mts_truepixel